Sposoby zwijania

Daj się ponieść fantazji, nieograniczone są możliwości tworzenia przepysznych dań. Twórz własne wersje, które będą zdumiewać Twoich bliskich i znajomych.

Odkryj morze nowych możliwości!

Od małych przekąsek po wykwintne dania - z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Przedstawiamy kilka podstawowych wariantów zwijania ciasta, ale to tylko od Twojej wyobraźni zależy ich końcowa kreacja.
Gniazdo

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Ułóż kwadraty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Nałóż na środek farsz.
  4. Zrób nacięcia ok 2cm od krawędzi, przepleć nacięte wierzchołki w przeciwnych kierunkach.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Grzebień

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Ułóż kwadraty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Nałóż na 1 połówkę farsz.
  4. Złóż na pół by powstał prostokąt.
  5. Ściśnij lub sklej krawędzie, następnie zrób nacięcia nożem.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Koperta

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Ułóż kwadraty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Zrób kilka nakłuć widelcem na cieście.
  4. Nałóż na środek farsz.
  5. Zagnij cztery lub trzy rogi do środka, sklejając je ze sobą (pomocna jest glazura z rozmąconego jajka z łyżką wody).
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Lilia

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty lub trójkąty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Rozwałkuj delikatnie ciasto.
  3. Włóż kawałki do foremek na mufinki tak, aby wierzchołki wystawały, następnie dociśnij środek.
  4. W zależności od farszu, możemy nałożyć go teraz lub w połowie pieczenia, gdy lilie lekko urosną.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Pasztecik

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Ułóż kwadraty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Zrób kilka nakłuć widelcem na cieście.
  4. Nałóż na środek farsz.
  5. Zagnij dwa wierzchołki do środka, sklejając je ze sobą (pomocna jest glazura z rozmąconego jajka z łyżką wody).
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Podstawowy

  1. Wytnij z arkuszy dowolny kształt.
  2. Aby zwiększyć powierzchnię, można arkusze połączyć ze sobą. Posmaruj krawędzie jajkiem, ściśnij je ze sobą i delikatnie przewałkuj.
  3. Ułóż kształty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Zrób kilka nakłuć widelcem na cieście.
  5. Nałóż na środek farsz.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Rogalik

  1. Potnij arkusze ciasta na trójkąty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Rozwałkuj delikatnie ciasto.
  3. Zrób kilka nakłuć widelcem na cieście.
  4. Nałóż farsz na szerszym końcu i zawijaj do końca.
  5. Końcówkę można skleić jajkiem.
  6. Ułóż rogaliki na blasze tak, by końcówka była od spodu.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Ślimak

  1. Pozostaw arkusze ciasta do rozmrożenia.
  2. Rozwałkuj delikatnie ciasto.
  3. Nałóż farsz, nie dochodząc do krawędzi.
  4. Zwiń całość w rulonik (nie za ciasno).
  5. Potnij rulonik na ok. 2cm kawałki.
  6. Ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Trójkąt

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Ułóż kwadraty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Zrób kilka nakłuć widelcem na cieście.
  4. Nałóż na środek farsz.
  5. Złóż kwadrat na pół, otrzymując trójkąt.
  6. Ściśnij i sklej krawędzie ze sobą (pomocna jest glazura z rozmąconego jajka z łyżką wody).
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

Wiatrak

  1. Potnij arkusze ciasta na kwadraty i pozostaw do rozmrożenia.
  2. Ułóż kwadraty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Przetnij wierzchołki na pół ku środkowi. Nacięcia ok. 2cm.
  4. Nałóż na środek farsz.
  5. Z każdego wierzchołka jedną część zagnij do góry i sklej je razem rozmąconym jajkiem.
  1. Za pomocą pędzelka spożywczego nanieś glazurę na ciasto by wzmocnić efekt złotego koloru.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC
  3. Czas pieczenia to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju farszu.
  4. Wypiek jest gotowy, gdy wyrośnie i osiągnie złoty kolor.

+48 (32) 42 49 768

2012 © Loger - Wszelkie prawa zastrzeżone.