Praca z ciastem

  • Przydatne narzędzia: Wałek do ciasta, stolnica, ostry nóż (lub koło do cięcia pizzy), pędzelek do ciasta, blacha i papier do pieczenia.
  • Ciasto francuskie może urosnąć do 8-krotnej pierwotnej grubości więc w razie potrzeby trzeba je rozwałkować.
  • Unikaj zbyt mocnego nacisku podczas wałkowania. Nie wałkuj krawędzi, by uniknąć sklejenia listków, co uniemożliwi wzrost ciasta.
  • Jeśli ciasto pęknie podczas pracy z nim, po prostu przetrzyj pękniecie niewielką ilością wody i ścisnij, aby uszczelnić ciasto.
  • Tnij ciasto jak najostrzejszym nożem, tępe narzędzie może posklejać listki ciasta co uniemożliwi jego wzrost.
  • Używaj noża jak gilotyny - tnij z góry w dół, nie ciągnij noża by nie posklejać listków. Najodpowiedniejszym narzędziem do ciecia ciasta francuskiego jest okrągły nóż do pizzy.
  • Nanieś pędzelkiem spożywczym jajko rozmącone z łyżką wody by osiągnąć złoty połysk po upieczeniu.
  • By uszczelnić wypieki nadziewane, posmaruj jajkiem krawędzie i ściśnij palcami lub widelcem, jednak tak by jajko nie wypływało na zewnątrz, gdyż to doprowadzi do posklejania listków co uniemożliwi wzrost ciasta.
  • Ciasto francuskie powinno być spożywane w ciągu kilku godzin od upieczenia.

+48 (32) 42 49 768

2012 © Loger - Wszelkie prawa zastrzeżone.